Myobrace

Rechte tanden zonder slotjes

Een beugel is voor kinderen vaak een hinderlijk hulpmiddel

Een slotjesbeugel is voor de meesten nog wel te doen, maar een buitenboordbeugel of blokbeugel maakt simpele handelingen als praten of slikken praktisch onmogelijk. Na de behandeling moet je levenslang een spalk of nachtbit dragen om de tanden op hun plek te houden. In sommige gevallen moeten er zelfs gezonde tanden getrokken worden om ruimte te maken. Dit zijn allemaal nadelen die komen kijken bij traditionele orthodontie.

In de reguliere orthodontie bestaat nog steeds het idee dat men orthodontische problemen pas dient aan te pakken nadat het gebit is uitgewisseld. Wijs met je Neus doet dit compleet anders. Wij zijn juist van mening dat je de problemen in het melkgebit beter direct onder handen kunt nemen. Zo pak je de oorzaak van het het probleem aan en voorkom je schade in het blijvende gebit.

Voorkomen is beter dan oplossen

Wij zien steeds vaker dat ouders van kinderen zelf op zoek gaan naar een alternatief voor de beugel. In de meeste gevallen zijn er al duidelijke gebitsproblemen, maar verwijst de tandarts niet door omdat het kind nog moet wisselen. Juist door te wachten tot een kind uitgewisseld is, moet er vaker en langduriger behandeld worden met vervelende beugels.

Bij Wijs met je Neus gebruiken wij innovatieve beugels zoals de Myobrace en het Bent Wire System™. Door te kiezen voor deze behandeling kan uw kind profiteren van een aantal voordelen ten opzichte van traditionele orthodontie. Deze voordelen zijn minder pijn en ongemak tijdens de behandeling, een goedkopere behandeling, en meerdere gezondheidsvoordelen.

Wat is Myobrace?

De Myobrace is een orthodontische behandeling die gericht is op het corrigeren van tand- en kaakafwijkingen op een preventieve manier. Het is een zachte en flexibele beugel gemaakt van siliconen ontworpen om de gezichtsspieren te trainen en correctieve krachten op de tanden en kaken uit te oefenen.

De Myobrace kan vanaf 5 jaar oud gebruikt worden om tand- en kaakproblemen te voorkomen of te corrigeren. Het is een comfortabele behandeling die minder pijn en ongemak veroorzaakt dan traditionele beugels. Tijdens de behandeling krijgt de patiënt ook oro-myofunctionele therapie (OMFT). Dit zijn logopedische oefeningen die helpen om de juiste mondgewoonten aan te leren, zoals neusademhaling, lipsluiting en correct gebruik van de tong.

Preventieve orthodontie gaat verder dan alleen het corrigeren van het gebit

Tijdens de behandeling geven wij oro-myofunctionele therapie waardoor kinderen de juiste mondgewoonten aanleren. Het aanleren van deze gewoonten brengt veel gezondheidsvoordelen met zich mee. Bekijk hier de gezondsheidvoordelen (lees meer door het venster open te klappen). 

Dit veld niet verwijderen – Liesje Digital

Bij mondademhaling wordt de mond geopend en wordt de lucht door de mond naar binnen getrokken. Hierdoor droogt het speeksel in de mond uit, wat kan leiden tot een verminderde bescherming van het gebit. Speeksel heeft namelijk een belangrijke functie bij het neutraliseren van zuren en het beschermen van de tanden tegen tandbederf. Een droge mond kan dus leiden tot een verhoogd risico op gaatjes en tandbederf.

Dit veld niet verwijderen – Liesje Digital

De Myobrace kan helpen om bepaalde K.N.O. (Keel, Neus en Oren) problemen te voorkomen door de positie van de tong en kaken te verbeteren. Een verkeerde tongpositie kan leiden tot verstopping van de neus, veranderingen in de stand van het hoofd en het nekgebied en kan de normale ademhaling belemmeren. Dit kan leiden tot problemen zoals snurken, een verstopte neus, middenoorontstekingen, gehoorproblemen en keelontstekingen.

Veel kinderen met keel-, neus- of oorproblemen ademen constant door de mond. Er zijn zelfs redenen om aan te nemen dat die KNO-problemen door de mondademhaling worden veroorzaakt. De artsen van het St. Antonius ziekenhuis zijn het hier mee eens, dat kan je lezen in deze publicatie.

Dit veld niet verwijderen – Liesje Digital

De Myobrace is ontworpen om de positie van de tong in de mond te verbeteren en de ademhaling door de neus te stimuleren. Hierdoor kan de luchtstroom door de luchtwegen verbeteren en kan snurken en slaapapneu worden verminderd of voorkomen. Door de tong omhoog te brengen en tegen het gehemelte te laten rusten, wordt ook de spierspanning in de keel verhoogd, wat kan helpen om de luchtwegen open te houden tijdens het slapen.

Bovendien helpt de Myobrace met de juiste ontwikkeling van de kaak. Dit verbetert en vergroot de luchtwegen en neusopening, wat kan bijdragen aan een betere ademhaling tijdens het slapen.

Dit veld niet verwijderen – Liesje Digital

Mondademhaling kan van invloed zijn op de houding van het lichaam. Wanneer iemand door de mond ademt, worden de nek- en borstspieren niet optimaal gebruikt om de ademhaling te regelen. Als gevolg hiervan kan de houding van het hoofd en de schouders veranderen, wat kan leiden tot een voorovergebogen houding.

Tijdens de oro-myofunctionele therapie is een van onze doelen dat het kind altijd door de neus ademt. Hierdoor worden de nek- en borstspieren meer geactiveerd en kan een optimale houding worden behaald.

Dit veld niet verwijderen – Liesje Digital

Als een kind nog in bed plast, kan dit ook het gevolg zijn van een te laag CO2-gehalte in het bloed. Op het moment dat je lichaam meer CO2 nodig heeft, worden bepaalde gladde spieren onbewust aangespannen. De blaas is ook omgeven door een gladde spier en wanneer deze wordt samengetrokken kan dit tot bedplassen leiden.

Dit veld niet verwijderen – Liesje Digital

Mondademhaling verlaagt het CO2-gehalte in het bloed waardoor zuurstof minder goed afgegeven kan worden. Dit wordt ook wel het Bohr-effect genoemd. Groeiende kinderen hebben deze zuurstof hard nodig voor een optimale hersenontwikkeling. Een zuurstoftekort heeft een direct effect op de schoolprestaties van jouw kind.
Kinderen die door hun neus ademen, ontwikkelen zich over het algemeen beter. Zo blijkt dat op het VMBO twee keer zoveel mondademhalers zitten vergeleken met het gymnasium. Ook slapen kinderen die mondademen niet rustig en minder diep, waardoor zij minder uitgerust zijn tijdens schooluren en de aangeboden leerstof niet optimaal opnemen.

Een greep uit onze resultaten

Rechte tanden voor je kind met Myobrace: zo werkt het

1. Intakgesprek op locatie

Het intakegesprek duurt 30 minuten waarin wij alle orthodontische problemen vaststellen. Na het gesprek weten jullie of een behandeling met de Myobrace mogelijk is.

2. We stellen een behandelplan op

Wij sturen een behandelplan waarin het soort beugels en de geschatte behandelduur zijn opgenomen. Wijs met je Neus werkt met een overzichtelijk programma dat direct ziet wat jouw verzekeringsmaatschappij vergoedt en wat niet. Zo hoef jij zelf je polis niet door te spitten.

3. We maken een Myobrace op maat voor je kind

Tijdens de eerste behandeling brengen wij het gebit in kaart met een 3D-scan en röntgenfoto’s. De juiste maat Myobrace wordt gekozen, gepast, en die krijg je in de meeste gevallen dezelfde dag mee.

4. Maandelijkse controle

De maandelijkse controle bestaat uit twee delen: een controle van de voortgang en oro-myofunctionele oefeningen. Deze afspraak duurt ongeveer 30 minuten.

Wordt Myobrace vergoed door een zorgverzekeraar?

Iedere verzekeraar hanteert andere vergoedingen voor preventieve orthodontie. Wijs met je Neus werkt met een overzichtelijk programma dat direct ziet wat jouw verzekeringsmaatschappij vergoedt en wat niet. Zo hoef jij zelf je polis niet door te spitten.Vervolgens maken wij een schatting van het totale kostenplaatje naar aanleiding van jouw persoonlijke behandeltraject.

Over Wijs met je Neus

Wij vinden het belangrijk dat kinderen zich op hun gemak voelen tijdens de behandeling. Daarom is de praktijk kindvriendelijk en speels ingericht met veel kleur en leuke kunstwerken. Daarnaast nemen wij de tijd voor elke patiënt, bij ons geen gehaaste controles en lopende band werk.

Wijs met je Neus is de eerste kliniek voor preventieve orthodontie in Nederland. Peter Jan is de behandelende tandarts voor orthodontie. Peter Jan is in 1981 afgestudeerd aan de Rijksuniversiteit te Utrecht en is sinds 2015 gespecialiseerd in preventieve orthodontie. Sinds de toename in populariteit van deze behandeling wordt Peter Jan gevraagd om seminars en presentaties te geven over Myofunctionele orthodontie en wordt Wijs met je Neus als voorbeeld gebruikt voor tandartsen en orthodontisten die ook middels deze methode willen gaan behandelen.

Veelgestelde vragen

Dit veld niet verwijderen – Liesje Digital

Kinderen vanaf 3 jaar kunnen al behandeld worden om afwijkende mondgedrag en daardoor afwijkende groei te corrigeren.
De Myobrace wordt niet op maat gemaakt. Een bitje dat exact op maat gemaakt is, zal geen druk uitoefenen op het gebit. Wij kiezen het juiste model en maat.
Dit kan al na 2 maanden goed zichtbaar zijn.
De Myobrace is ook geschikt voor volwassenen, maar de behandelmogelijkheden zijn beperkter.

Dit veld niet verwijderen – Liesje Digital

De tandarts heeft tijdens zijn opleiding geleerd om pas door te verwijzen nadat de wisseling heeft plaatsgevonden. Helaas is dit vaak te laat. De enige optie is dan nog vaste apparatuur (slotjes) waarbij soms blijvende kiezen worden verwijderd.
In het begin van de behandeling kan de Myobrace wat ongemakkelijk zitten. De patiënt went hier meestal snel aan.
Wanneer de behandeling (deels) niet vergoedt wordt, zal deze betaald moeten worden uit eigen zak. Soms is het afsluiten van een aanvullende verzekering niet per se goedkoper.
Je kunt direct een intake inplannen via ons online boekingsysteem: <link naar systeem>.

Staat uw vraag er niet tussen? Neem gerust contact met ons op, we helpen u graag. 

Direct een afspraak maken?

Plan direct een afspraak in via ons online boekingssysteem. Tot snel!