Website template vs. Custom webdesign

Is het je ooit opgevallen dat er een groot prijsverschil is voor het maken van een website? Dit heeft vaak te maken met de ervaring van een webdesigner, extra’s in het aanbod en het systeem waar een webdesigner mee werkt (zoals Wix, Squarespace en WordPress). Ten slotte hangt de prijs af van de werkwijze van een webdesigner: er zijn webdesigners die werken met templates en webdesigners die custom webdesigns creëren.

Wat is het verschil tussen een template en custom design, en wat zijn de voor-en nadelen voor jou? Ik vertel het je in deze blog!

Website template: kant en klaar website ontwerp

Een website template is een kant en klaar website ontwerp die je kan vullen met jouw tekst en foto’s. Website templates zijn gratis verkrijgbaar via bijvoorbeeld WordPress, maar vaak ook te koop bij ervaren webdesigners in combinatie met een online cursus.

Het voordeel van een website template is dat je voor een leuke prijs (of zelfs gratis!) je eigen website in elkaar kunt schuiven en gemakkelijk zelf aanpassingen kunt maken. Ook voeg je zonder gedoe pagina’s toe als je bedrijf groeit en je nieuwe diensten wilt gaan aanbieden. Niet zo technisch aangelegd? Er zijn webdesigners die het template voor je vullen en aanpassen naar jouw huisstijl tegen een scherp tarief! 

Het nadeel van je website is dat je al snel in de massa verdwijnt met een 13-in-een-dozijn website ontwerp. Een template is vaak zo ontworpen dat veel ondernemers er gebruik van kunnen maken, een ‘one-size-fits-all’. En dan wordt het al snel basic. 😉

Als je werkt met een template heb je richtlijnen voor je tekst: het moet in het template passen. Dit is fijn als je aan de slag gaat met je eerste website. Maar, op termijn kan je gaan merken dat dit beperkend werkt omdat je niet je hele boodschap op je website verwoord krijgt.

Custom webdesign: website op maat gemaakt voor jou

Een custom webdesign is een website speciaal ontworpen voor jou zodat deze naadloos aansluit bij jouw branding en bedrijf. Veel webdesigners werken met software als Divi en Elementor met WordPress of Webflow omdat je hier veel design mogelijkheden in hebt zonder code, zodat de eindklant (jij!) zélf aanpassingen kan maken.

Het voordeel van een custom design website is dat het ontwerp zó uniek is dat je opvalt in de online jungle. Een template is afgekaderd en beperkt. Met een custom webdesign heb je alle vrijheid om er écht iets tofs van te maken.

Nog een belangrijk punt, en deze mening verschilt per webdesigner, is dat je met een custom webdesign de content-first methode kunt aanhouden. Dit betekent dat je je webteksten schrijft vóórdat je aan de slag gaat met het ontwerp, en je website ontwerp kunt inrichten op je content.

Het nadeel van een custom webdesign is dat het aanzienlijk duurder is dan een template. Ook kost het ontwikkelen van een custom webdesign veel meer tijd dan het vullen van een template. Ten slotte kan je wel zelf aanpassingen maken aan een custom template in tekst en aan afbeeldingen, maar wordt het wel lastiger om zelf pagina’s toe te voegen.

Website template of custom webdesign?

Wat past er beter bij jou en je onderneming: een template of custom webdesign? Daar kan ik geen antwoord op geven en hangt af van jouw behoeftes. Als je branding niet onwijs belangrijk vindt of een beperkt budget hebt maar wel online aanwezig wilt zijn, dan is een template de beste oplossing voor jou.

Maar, als jij juist wilt inzetten op een creatieve en unieke branding op je website en geen zin hebt om zelf te pielen met een template dan is een custom webdesign geschikter voor jou en je bedrijf. 

Overweeg jij om samen te gaan werken met een webdesigner? Check deze blog: hoe kies je een webdesigner die bij je past?

Lies(je)

Met Liesje Digital help ik ondernemers met het bouwen en ontwerpen van toffe maatwerk websites. Benieuwd hoe ik je kan helpen? Bekijk de mogelijkheden voor een one-page of all-in WordPress website!

Meer lezen?

Is jouw bedrijf toe aan een frisse nieuwe uitstraling? Volg deze 5 stappen en ga aan de slag met de rebranding van jouw bedrijf!

Meer lezen

Je hele website op één pagina, of een uitgebreide website waar je je hele verhaal kwijt kunt. Wat is de beste keuze voor jou?

Meer lezen

De eerste dag van het jaar zag ik mijn post voorbij komen op de feed van een ander. Benieuwd wat ik toen deed? Je leest ’t hier!

Meer lezen

Toffe website laten ontwerpen en bouwen?