Veilig internetten op reis: hier moet je op letten

Een openbaar Wi-Fi netwerk in een hostel, café, op het vliegveld of een andere openbare plek is nooit écht veilig, met en zonder wachtwoord. Openbare Wi-Fi netwerken zijn namelijk hackergevoelig en vormen risico’s voor de veiligheid van de gegevens op je computer. Er worden zelfs valse Wi-Fi netwerken gemaakt met namen als ‘Free Wifi’, met het doel om jouw persoonlijke gegevens te achterhalen. Het is nog gekker als je voor klanten werkt: want ook hun gegevens zijn in gevaar als je werkt via een openbaar Wi-Fi netwerk. De oplossing? VPN!

Wat is VPN?

Een VPN is als het ware een digitale beschermingstunnel die alle gegevens die jij verwerkt op je computer versleuteld. Deze versleuteling maakt de gegevens voor onleesbaar voor mensen met slechte intenties. Ook verbergt VPN je IP adres en locatie, waardoor je anoniemer bent op het internet.

Hoe ga ik aan de slag met VPN?

VPN, ook wel bekend als ‘Virtueel privénetwerk’ is een dienst die je online aanschaft. Er zijn vele aanbieders, en de kosten verschillen tussen de 2 en 8 euro per maand. Hier vind je een overzicht van VPN aanbieders. Houd bij de keuze ook rekening met het besturingssysteem van jouw laptop. Zelf maak ik gebruik van Surfshark en ik ben hier super tevreden over. Let op: ook met VPN zijn er veiligheidsrisico’s.

Veilig internetten zonder VPN

De veiligste manier om zonder VPN te internetten op reis is met je databundel of een remote router. Verbind je toch met een openbaar Wi-Fi netwerk? Probeer weg te blijven van je bankieren apps, sla geen wachtwoorden op en leeg je cache met regelmaat.

En nog een extra budget tip: vraag in je accommodatie of in het café waar je gaat werken of je gebruik mag maken van de Wi-Fi voor medewerkers. Deze is vaak wel beveiligd met een sterk wachtwoord net als de Wi-Fi thuis.

Gratis tips over websites en vrij ondernemen in je inbox?

Dit vind je misschien ook leuk

Een kant en klaar template of custom webdesign, wat zijn de voor-en nadelen voor jou en je bedrijf? Je leest het hier!

Meer lezen

Is jouw bedrijf toe aan een frisse nieuwe uitstraling? Volg deze 5 stappen en ga aan de slag met de rebranding van jouw bedrijf!

Meer lezen
Lanceer je website in 6 stappen

Een goede website lancering zit ‘m niet in de lancering zelf: maar in het voorwerk. Begin vandaag nog: lanceer je website in 6 stappen!

Meer lezen