Remote werken: hoe ga je veilig om met jouw bestanden en wachtwoorden?

Het risico dat er iets met je laptop gebeurd op reis is nét iets groter dan thuis. Wat als je cocktail over je laptop valt? Er zand in de harde schijf komt? De laptop oververhit raakt? Of wordt gestolen? Zorg dat jij de belangrijkste gegevens, je bestanden en wachtwoorden, zo veilig mogelijk opslaat, zodat je niet alles kwijt bent als er iets met je computer gebeurd! Benieuwd hoe?

Lees alles over:

Stop je wachtwoorden in een online kluis

Handig hè, dat je alle wachtwoorden kan opslaan in je browser. 🙂 Jammer dat je daar precies niks aan hebt als je laptop het begeeft. Met een beetje geluk gebruik je Google Chrome en is alles opgeslagen via je Google Account, maar dan moet je ook maar hopen dat echt alles hiertussen staat. De oplossing? Maak gebruik van beveiligde online wachtwoordkluizen als LastPass of Bitwarden! Via deze systeem sla je al je wachtwoorden (en die van klanten) gemakkelijk en veilig op en vind je ze snel weer terug. Ook kan je gebruik maken van tweestapsverificatie, waardoor je wachtwoorden nóg beter zijn beveiligd.

Kies sterke wachtwoorden

Voor alles is er tegenwoordig een wachtwoord nodig.

Mail. Spotify. H&M. Boodschappen bestellen. En natuurlijk ook je website.

Uit frustratie voer je snel iets in, want het kan niet snel genoeg geregeld zijn voor jou. Jij wilt weer door met je werkdag! Maar sta je wel stil bij de veiligheidsrisico’s als je ‘even snel’ een wachtwoord kiest?

Even hè… Hallo123! is geen sterk wachtwoord. 😋 Ja, het heeft een hoofdletter, cijfers en een leesteken, maar je bent er nog niet. DHJ89fffK, het default wachtwoord gegenereerd door een password generator, is ook helemaal flut. Enneh… Hetzelfde wachtwoord gebruiken voor al je platformen is een heel slecht idee.

Hackerbots struinen 24/7 het web af op zoek naar websites en mailboxen waar zij gemakkelijk binnenkomen. Deze bots hebben een algoritme die maar al te goed weet hoeveel mensen Hallo123! of password generators gebruiken. Als ze ergens binnen zijn proberen ze je wachtwoord op alle mogelijke platformen en wie weet wat er daarna gebeurd…

Kies daarom een sterk en veilig wachtwoord:

  • Vergeet wachtwoorden. Kies wachtzinnen bestaande uit minimaal 10 woorden
  • Gebruik spaties, hoofdletters, cijfers en leestekens
  • Kies unieke zinnen die alleen jij kan bedenken
  • Gebruik een andere wachtzin voor elk platform (je gaat ze veilig opslaan in een online wachtwoordkluis, dus je hoeft ze niet te onthouden. 😊)

Data opslaan: externe opslag, cloudomgeving of nas

Het is belangrijk jouw data op een veilige manier op te slaan. Denk hierbij aan je boekhouding, klantbestand maar ook alle mooie foto’s en video’s doe op je camera staan of een kopie van je paspoort (altijd handig!). Er zijn 3 manieren om je data veilig op te slaan, elke optie met voor- en nadelen:

Externe opslag: denk hierbij aan externe harde schijven, SSD schijven en USB sticks

De externe opslag van data wordt als veilig beschouwd omdat dit niet verbonden is met het internet en het hackersrisico beperkt is. Ook neemt de snelheid niet af door een trage internetverbinding wat heel fijn is als je remote werkt. Maar, er zitten ook nadelen aan externe opslag. Ten eerste is het weer een extra device om mee te slepen. Een SSD schijf is een mooie oplossing hiervoor, maar hier kan je de opslagruimte niet aanzienlijk mee vergroten. Voor de gemiddelde online designer volstaat een SSD schijf niet. Externe opslag is niet hackers gevoelig, maar helaas wel weer diefstal gevoelig. Ook bestaat de kans dat het device waar je belangrijke data extern opslaat kapot gaat, waardoor je allles kwijt kan raken.

Cloudomgeving: online opslagruimte waar jij data opslaat

Als je het niet ziet zitten om een externe harde schijf mee te zeulen kan je kijken naar aanbieders van online Cloudomgevingen. Online Cloudomgevingen zijn digitale opslagplekken voor data. Denk hierbij aan iCloud van Apple en Google Drive. Het fijne is dat je overal ter wereld kan inloggen in de Cloudomgeving en je niet het risico loopt dat je data verloren gaat door diefstal en breuk. Helaas is een Cloudomgeving wel hackers gevoelig en is het raadzaam goed de algemene voorwaarden van cloudaanbieders door te lezen voordat je je data hier stalt. Helaas staan hier nog weleens onverantwoorde dingen tussen die jouw privacy (en die van jouw klanten) kan schenden. Ten slotte kan het vervelend zijn om te werken vanuit een Cloudomgeving als de Wi-Fi traag is.

NAS (Network Attached Storage)

Het is mogelijk de voordelen van een externe harde schijf en een Cloudomgeving te combineren met een NAS. Een NAS is een versimpelde computer die als het ware dient als je ‘eigen clouddienst’, waar je bestanden op kan bewaren en openen. De NAS koppel je aan een interne harde schijf. Vaak werkt een NAS met een app gekoppeld aan je computer en telefoon, zodat je overal veilig toegang hebt tot je bestanden zolang er internet is. Het nadeel is dat een NAS wel een maximum opslagruimte heeft, gelijk aan de maximale opslagruimte van je interne opslag. Afhankelijk van het model kan je de opslagruimte uitbreiden. Ook blijft bij een NAS trage Wi-Fi een probleem. Er zijn talloze NAS’sen op de markt, laat je voor aankoop adviseren om te kijken welke optie past bij jou. Alvast een head’s up: een goede NAS is niet goedkoop 😉 .

Of je thuis werkt, in cafés of op reis: sla je data altijd veilig op! Meer weten over digitale veiligheid op reis? Check this out: veilig internetten op reis: hier moet je op letten

Dit vind je misschien ook leuk

Help, keuzestress!

Lees nu deze blog. Stuur het anders door naar je moeder. Of bookmark ‘m voor later.

Meer lezen
Een goede website schrikt af

Mijn allergrootste website geheim: een goede website trekt de juiste klanten aan, maar schrikt website bezoekers ook af!

Meer lezen
Humor op je website

Lekker professioneel en zakelijk? Hou es effe op joh! Neem jezelf niet zo serieus. Je bedrijf wel.

Meer lezen