Rebranding: hoe pak je het aan?

Branding is de uitstraling van je merk. Dit gaat verder dan de juiste kleuren, lettertypes en een tof logo: branding is het gevoel dat jouw merk je publiek geeft. De manier waarop je communiceert. Kernwaarden die je overbrengt op anderen. Branding is in mijn optiek dé manier om jouw bedrijf op een unieke en creatieve manier in de markt te zetten, zodat jij jezelf en je bedrijf kan onderscheiden van de rest.

En boven alles: met een passende branding krijg je fun in je bedrijf en marketing, en trek je klanten aan die bij je passen.

Rebranding is de transformatie van je bedrijf. Jij groeit als ondernemer en je bedrijf groeit mee. Als je branding achterblijft begint het vaak te schuren, omdat je een ander gevoel wilt gaan overdragen met jouw merk. Een andere doelgroep wilt aanspreken. Je kernwaarden zijn veranderd. Het zit er dik in dat je huidige branding hier niet meer bij aansluit.

En dat betekent maar een ding: het is tijd voor een rebranding!

Hoe pak je rebranding aan? Je leest het hier!

Rebranding: waar begin je?

Een rebranding is nogal een bevalling, en gaat zoveel verder dan effe een nieuwe huisstijl en website in elkaar laten knallen. Het is een ware transformatie van jou en je bedrijf, van binnen en van buiten. Daarom is het goed om te beginnen bij de kern: je positionering.

Pak pen en papier en ga er eens voor zitten. Muziekje en kaarsjes aan. Speciaalbiertje erbij. Zit je er comfortabel bij? Denk dan eens goed na wat je wilt voor je bedrijf, en wie je kunt helpen. Wat is jouw toegevoegde waarde. Welk probleem heeft jouw ideale klant, en hoe los jij dit op. Wat maakt jou anders dan de rest. Welk gevoel en emotie ga je uitdragen met je brand. Wie zijn je grootste inspirerende concullega’s. En hoe ga jij het anders doen. 

De antwoorden op deze vragen vormen jouw positionering: de fundering voor jouw bedrijf. De eerste en moeilijkste stap in het rebranding proces waar je de tijd voor mag nemen. Als jij je bedrijf start wil je zo snel mogelijk beginnen. Ervaring opdoen en kijken wat past bij jou. Bij een rebranding wil je hier juist de tijd voor nemen, zodat jij een sterke, unieke en duurzame positie kan innemen in jouw markt.

Rebranding: huisstijl, foto's en website

Pas zodra je je positionering helder hebt ga je aan de slag met zichtbare uitingen zoals je huisstijl, foto’s en een website. De fundering staat, en dit wil je gaan doorvoeren op al je kanalen zodat je het eindelijk van de daken kan schreeuwen!

Je mag van mij eerder aan de slag met je zichtbare uitingen, maar dan bestaat de kans dat je de plank misslaat omdat de fundering van je bedrijf nog niet helder is. ;p En dat is zonde!

Het is mijn advies nooit te beginnen met een website als je een rebranding transformatie doorloopt. De kans is namelijk groot dat de foto’s van je shoot (hoe tof ze ook zijn) niet lekker in je ontwerp passen. Of dat je huisstijl niet optimaal doorvertaald kan worden in je website ontwerp. En dat wil je niet. Toch?

Je mag lekker beginnen met het neerzetten van een huisstijl: de visuele uitingen die de fundering van jouw bedrijf uitdragen. Het is onwijs tof als je foto’s aansluiten op je huisstijl, en daarom adviseer ik altijd te wachten met shooten tot je huisstijl in grote lijnen is bepaald. Zo wordt het een geheel. En pas dan, als je huisstijl en foto’s klaar zijn, is het mijn advies te beginnen met je website: dé plek waar alle uitingen in jouw bedrijf samenkomen.

Website: content of design first?

Ho, stop! Ik ben de webteksten bijna vergeten. Wat is best practice: content of design first? Wat eerst komt verschilt per webdesigner: de ene designer vindt het fijn eerst te ontwerpen, en de klant zelf een website te laten vullen met content. Zo heeft de klant richtlijnen voor de hoeveelheid tekst dat er op de website mag komen, en vliegen teksten sneller uit het toetsenbord.

Ik vind dat niet fijn werken.

Een website is meer dan een mooi plaatje: ijzersterke content dat aansluit bij het design is net zo belangrijk. Mijn voorkeur gaat daarom uit naar het starten met het schrijven van de webteksten, en pas daarna aan de slag te gaan met een website die perfect aansluit bij jouw content. Maar, er is geen goed of fout hierin, beide methodes werken.

Ik zou gewoon altijd content first kiezen. ;p

Rebranding: nog even op een rijtje

Hoe pak je een rebranding aan? Hieronder vind je de step-by-step:

1. Bepaal de positionering van je bedrijf (en neem hier de tijd voor!)
2. Ga aan de slag met je huisstijl
3. Laat passende personal branding foto’s maken die aansluiten bij je huisstijl
4. Schrijf je webteksten
5. Start met je website!

Er komt veel kijken bij een rebranding. In deze blog zijn de 5 belangrijkste stappen op een rijtje gezet.  Deze volgorde heb ik zelf als onwijs fijn heb ervaren, en dit is altijd het advies dat ik meegeef aan mijn klanten voor het beste resultaat.

Het laatste wat ik je wil meegeven is dat je de tijd mag nemen als je besluit dat je bedrijf toe is aan een rebranding. Als starter knal je alles zo snel mogelijk de lucht in: niet lullen maar poetsen! Ik geloof dat dit de beste manier is om te starten en de eerste versie van je brand met de wereld te delen, maar dit is geen lange-termijn strategie.

Als je gaat rebranden wil je een merk neerzetten dat jaren meegaat, en hier moet je de tijd voor nemen. In gesprek gaan met anderen over je grote plannen. Alles laten bezinken. De juiste mensen vinden in je netwerk om je nieuwe kickass brand neer te zetten. En boven alles: genieten van het proces.

Lies(je)

Met Liesje Digital help ik ondernemers met het bouwen en ontwerpen van toffe maatwerk websites. Benieuwd hoe ik je kan helpen? Bekijk de mogelijkheden voor een one-page of all-in WordPress website!

Meer lezen?

Alles wat je wilt weten over reviews op je website

Waarom zijn reviews belangrijk en hoe zet je reviews strategisch in op je website?

Meer lezen
Tarief op je website: wel of niet doen?

Wat werkt beter: je tarief onthullen na een sales gesprek of delen op je website waar iedereen het kan zien?

Meer lezen
Wat is het nut van een FAQ op je website?

Een FAQ is een van de meest onderschatte secties op websites. Weten hoe je jouw FAQ slim inzet? Check this out!

Meer lezen

Toffe website laten ontwerpen en bouwen?